Bij Don Julian - Reisverslag uit Flores, Guatemala van Riette - WaarBenJij.nu Bij Don Julian - Reisverslag uit Flores, Guatemala van Riette - WaarBenJij.nu

Bij Don Julian

Door: Riette

Blijf op de hoogte en volg Riette

24 December 2008 | Guatemala, Flores

Eergisteren zijn we weer naar Guatemala gegaan. En ovrnachten bij Don Julian. Een aimabele man van eind vijftig, die met de gehele familie een aantal huisjes heeft waar toeristen komen.

Met de boot zijn we erheen gevaren, want er loopt geen weg. Was ca 1,5 uur varen en je zit midden in de wildernis. Zonder internet of andere voorzieningen. En je wordt gewekt door de brulapen.

Gisteren zijn we naar Aquateca gegaan. Mooie ruines waar nauwelijks een toerist komt. Toen wij er liepen, heb ik er in ieder geval geeneen gezien. Dat geeft wel een apart sfeertje. Je loopt dan echt als ontdekkingsreizigers door het gebied.

Tot onze verrassing hebben we kunnen genieten van een aantal brulapen. Dit keer van echt heel dichtbij. Eentje wilde over een palmblad lopen, maar dat blad boog op een gegeven moment naar beneden, omdat de aap toch zwaarder was dan het blad kon houden. Perfect voor de foto, dus.

Ook enkele slingerapen hebben ons vermaakt. Enorm hoe die door de bomen slingeren. Met de staart als vijfde arm gebruikend.

Vandaag zijn we via Ceibal (ook een Maya-ruine plek) naar Flores gegaan. Morgen gaan we naar Tikal. Beroemd Maya-complex. Heb al gehoord dat het er behoorlijk toeristisch is....

Vanavond kerstavond. Waarschijnlijk gaan we naar een mis in een kathedraal. Ben benieuwd hoe de Guatemalteken de Kerst vieren. In ieder geval hoor je telkens vuurwerk afgaan. De vorige dagen zo af en toe, maar terwijl ik dit bericht typ, heb ik toch al meerdere knallers gehoord.

In ieder geval iedereen prettige kerstdagen toegewenst! Het is hier wat warmer dan in NL, dus hier geen witte kerst...

• 25 December 2008 - 16:00

Hans Schell:

Hoi Riette,
    Allereerst wens ik je een prettige kerst. Ze voorspellen dat het hier gaat vriezen, maar op dit moment is het nog ruim boven 0, ca.6 gr, dus nog even afwachten.
    Toen ik naar Flores reisde was het inderdaad erg touristisch en ook in Tikal kwamen wat later op de dag veel bussen uit Cancun. Bij het meer van Flores ben ik met een visser meegevaren in een uitgeholde boomstam. Als je dit ook gaat doen zou ik geen camera meenemen, want de boot was een beetje gammel. Nou, een goede reis verder!
    Groetjes, Hans

• 26 December 2008 - 00:16

Jan De Koning:

Hoi Riëtte,

Allereerst nog 'n fijne Kerst natuurlijk!
    Hier alweer 2e kerstdag, net 'litte britain' gekeken: vpro-engelse absurde humor. Erg funny!!

Altijd wel 'n aparte beleving in de hitte Kerst te vieren.
    Hopelijk was die Don Julian een beetje een 'Don Juan' ... maar ook weer niet te veel, anders zijn we je nog kwijt ook (H).

Als ik goed heb uitgerekend (SNP-site heeft 't over 22 dagen), dan kom je dinsdag 30-12 terug.... Sorry daar moet je het tegen een reizigster nooit over hebben natuurlijk.

Lijkt me wel een belevenis die brulapen te horen, er over lezen of zelf meemaken..., dat is toch heeeel verschillend.
    Het is wederom geen witte kerst geworden, maar dat mag de pret niet drukken. 8-|

De laatste dagen staan vlg. het reisprogramma in teken van wat relaxen, hoop dat dit ook het geval is en je volop geniet van je laatste dagen. Zie weer uit naar een nieuw bericht van je. Niet altijd krijg ik een vooraankondiging daarvan via e-mail; maar dat heeft vast met technische (on)mogelijkheden te maken.

Njoy het laatste part van je trip!!

grtz, Jan

• 26 December 2008 - 20:37

Toon:

Hoi Riëtte,

Erg indrukwekkende beelden en indrukwekkende ervaringen in jouw laatste 2 berichten. Vooral die Maja-ruines lijken me inderdaad prachtig. Ben ook zeker benieuwd naar de foto's van de brulapen en slingerapen.

Geniet nog maar lekker van de warmte zo lang het nog kan, want in Nederland worden de eerste schaatsen al weer uit het vet gehaald, want er is ijspret op komst :-)

Groetjes Toon

• 27 December 2008 - 21:19

Jacob Engel:

Leuk deze berichtgeving, vooral nu het in NL mutsen- en wantenweer is. We zijn niks gewend dus de schaatskoorts slaat alweer toe. Ga de mijne ook maar eens opzoeken. Nieuwjaar in NL begrijp ik?

• 29 December 2008 - 08:53

Henk:

Hallo Riëtte,
    Grappig, dat je bij het aangeven van ontbrekende voorzieningen als eerste internet noemt. Liever internet dan warm en koud stromend water :-).
    We raken verwend in Nederland. Ik heb me bv. ook erg druk gemaakt over de snelheid van mijn ADSL-verbinding, waarvan KPN zei, dat ze me niet dezelfde snelheid konden bieden, die ik eerder had. Uiteindelijk is dat toch goedgekomen, maar ik was er in eerste instantie erg pissig over.

Oh, wat heerlijk geen toeristen tegen te komen daar in Aquateca. Ik zie je bijna als Lara Croft op ontdekking naar geheime schatten, lopen.
    Altijd die mensenmassa's, da's ook niks voor mij. Op zo'n manier proef je veel meer van wat je ziet en de foto's zijn ook mooier zonder al die toeristen met MP3 en Ferraripetjes.

Inmiddels zul je de andere ruïnes ook wel bezocht hebben en zit je nu uit te blazen in Belize. Koop maar vast warme alpaca-wol handschoenen, het is vrij koud hier. 's Nachts -7°C, overdag net onder 0 °C.

Nog veel plezier de laatste dagen daar.

Gr. Henk

• 01 Januari 2009 - 12:16

Henk:

GELUKKIG NIEUWJAAR!

• 02 Januari 2009 - 11:13

Evert:

Hallo Riette,

Sorry, ik kon de puntjes op de e niet vinden op het toetsenbord.
    Nu we weer in Nederland zijn heb ik meer gelegenheid om te internetten en deze pagina op te zoeken, ook ik heb goede herineringen aan de posada van Julian.
    Leuk om je dagboek te lezen.

groet, Evert